Bij de Imker

Afgelopen week zijn we met de BSO bij de imker geweest. We hebben verschillende imkers aan de lijn gehad om te vragen of we terecht konden met onze groep. Deze imker vond dat goed en zo kwamen wij na een half uur fietsen met de bakfiets aan in Wenum Wiesel. 

Die week hadden we het thema ‘bijen.’ We vinden het erg belangrijk dat de kinderen leren wat het nut van de bij is. Zonder de bijen zouden er heel wat gewassen zich niet voort kunnen planten. We zouden veel minder keuze hebben in groente en fruit, dus we hebben de bijen nodig. 

De imker heeft ons allemaal homemade appelsap aangeboden en heeft daarna vol passie verteld over het leven van de bij. Af en toe gebruikte hij wat moeilijke termen voor de kleuters, maar het was heel interessant zowel voor mij als voor de kinderen. We mochten de bijen ook bekijken in een ‘kijkkast.’ Met z’n allen gingen we opzoek naar de koningin. Zij was groter dan de anderen en had een rode stip op haar lijf (ter herkennen geverfd door de imker). Ze hadden de koningin al snel gevonden en wilden allemaal tegelijk kijken, wat dan weer lastig was. 

De kinderen waren erg nieuwsgierig naar de bijen, maar vonden ze ook wel spannend. De imker was zo’n lieve man. Naast dat hij bijen hield had hij ook een boomgaard en zijn tuin stond vol met bessenstruiken. Allerlei soorten en maten. 

Hebben jullie weleens van de taybes gehoord? Ik nu wel en hij is heerlijk.

De kinderen mochten bessen plukken in de immens grote tuin. Het was echt genieten. Alsof dat nog niet genoeg was kregen alle kinderen toen we weg gingen ook nog een potje jam mee.

Beschermen van de bij
In de afgelopen jaren is het aantal bijen sterk terug gelopen. Bijen hebben het moeilijk door te weinig bloemen, pesticidengebruik, klimaatverandering en ziektes. Ze zijn belangrijk voor het bestuiven van gewassen in de natuur en in de landbouw en daarom is het belangrijk dat we de bij beschermen. In je eigen tuin kan je de bij helpen door:

  • Bloemen in je tuin te houden. Het is belangrijk dat ze pesticiden vrij zijn;
  • Een insectenhotel in de tuin waar de wilde bijen in kunnen nestelen;
  • Ook houtstapels en zandbakken zijn fijne nestel plekken voor bijen.

Knutsel met het thema

Met elzenpropjes of denneappels, geel wol en dun wit papier kan je heel leuk bijtjes knutselen. Ook kan je ze aan een dun draadje hangen en er een mobiel van maken. Het is niet moeilijk om te maken en de kinderen vinden het leuk om te doen.

cropped-logo

Volg mij nu ook op facebook.

Plaats een reactie